Vad är probiotika?

Vad är probiotika?

Probiotika innebär levande bakteriekulturer och ordet probiotika betyder ”för livet”. Probiotika finns rikligt i mjölkprodukter, men det medför inte att alla mjölkprodukter innehåller probiotika, utan det finns tre viktiga krav som måste uppfyllas. Det första krav som måste uppfyllas är att bakterien måste vara säker ur medicinsk synpunkt, dessutom måste den kunna överleva i magens sura miljö och samtidigt vara ”nyttig” för människan.

Mjölksyrabakterier och probiotika i underlivet

I ett friskt underliv finns mer än 100 miljoner mjölksyrabakterier, även kallade laktobaciller (Lactobacillus species). Där finns även en del andra mikroorganismer – men endast i mycket små mängder. Normalfloran varierar något från person till person och kan även variera hos samma kvinna under t.ex. menstruationscykeln.

Slidan har en mycket speciell miljö. Kvinnor i fertil ålder (mellan puberteten och klimakteriet) producerar hormonet östrogen, som stimulerar slidans slemhinna att växa sig tjockare (genom att cellerna blir fler) och ger en ökad utsöndring av glykogen (ett slags socker). Glykogenet fungerar som näring till mjölksyrabakterier som då tillväxer.

 

 

 

 

När mjölksyrabakterierna bryter ner glykogen bildas mjölksyra (laktat), och pH-värdet (surhetsgraden) i slidan sjunker då från ca 5.5 till 3.6 – 4.2, det vill säga miljön blir surare. Det låga pH-värdet fungerar som ett infektionsskydd, eftersom det är få andra bakterier förutom laktobaciller som överlever i den sura miljön. Om inte slidan hade haft detta skydd skulle sjukdomsframkallande bakterier lätt kunna infektera livmodern och därmed hota kvinnans hälsa.

Kroppens östrogenhalt är lägst under och omkring menstruationen, vilket gör att den naturliga mjölksyrabakterietillväxten är lägre jämfört med tillväxten mitt i menstruationscykeln. Menstruationsvätskan bidrar också till ett ökat vaginalt pH-värde. Detta gör att tillväxten av oönskade mikroorganismer – vilka trivs vid högre pH-nivåer – gynnas just under och omkring menstruationen. Många kvinnor upplever besvär och obehag i form av dålig lukt i samband med menstruation.

Nya hygienvanor, träningsformer som spinning och ändrade sexvanor är några faktorer som kan påfresta underlivet. Överdriven underlivshygien medför att många tvättar bort de naturliga och skyddande mjölksyrabakterierna och pH-värdet kan öka. Följden blir även att den känsliga huden i underlivet blir torr och skör eller att du känner en brännande känsla i underlivet.

Tänk på att vid en antibiotikabehandling mot en infektion dödas även de nyttiga mjölksyrabakterierna i slidan, vilket kan bidra till att pH-värdet förändras, se då till att komplettera med probiotika. 

Ellens probiotiska tampong och intimcreme tillför nyttiga mjölksyrabakterier

Genom att tillföra probiotika (mjölksyrabakerier) till underlivet kan du förebygga underlivsproblem som illaluktande flytningar.

Den probiotiska tampongen ellen® är utvecklad för att bibehålla den naturliga underlivsfloran under menstruation och hjälpa kroppen att hålla en balanserad pH-nivå i underlivet.

ellen® Probiotisk Tampong är en produkt utvecklad för kvinnors hälsa och är ett resultat av många års svensk forskning inom gynekologi, mikrobiologi och biokemi. År 2003 var Ellen först i världen att erbjuda en tampong med probiotika. Varje tampong innehåller Lacto Naturel (LN), en blandning av mjölksyrabakterier från tre patenterade stammar: L. fermentum LN99, L. rhamnosus LN113 samt L. gasseri LN40. Dessa finns naturligt i friska kvinnors underlivsflora.

ellen® Probiotisk Utvärtes Intim Crème med mjölksyrabakterier är naturlig intimvård för dig med ett torrt och känsligt underliv. Ellens intimcreme är resultatet av svensk forskning och har utvecklats speciellt för att skydda och smörja den känsliga huden och slemhinnorna i det yttre intimområdet. Till skillnad från många andra intimprodukter så är ellens intimcreme baserad på vegetabiliska fetter och oljor. Dessutom särskiljer den sig med sitt innehåll av mjölksyrabakterier som hjälper till att behålla en god bakterieflora. Ellen intimcreme hjälper till att återställa pH-balansen i underlivet.

Ellen Probiotisk Tampong – Mini

(14 st)

Köp Online

Ellen Probiotisk Tampong – Normal

(12 st)

Köp Online

Ellen Probiotisk Tampong – Super

(8 st)

Köp Online

Ellen Probiotisk Utvärtes Intim crème

(15 ml)

Köp Online