Frågor & Svar

Vad är probiotika?

Probiotika består av olika stammar av mjölksyrabakterier eller specifika jästceller. De flesta probiotiska mikroorganismer är stammar av olika mjölksyrabakteriearter (Lactobacillus, Bifidobacteria, Pediococcus acidilactici och Streptococcus thermophilus).

För att en bakteriestam ska få kallas probiotika ska den ha bevisade positiva hälsoeffekter.

Kan man tillföra probiotika till underlivet?

Ja, genom att tillföra probiotika till underlivet kan pH-värdet balanseras och underlivsproblem förebyggas. Ellens probiotiska tamponger och intimcreme tillför probiotika till underlivet.

Hur fungerar mjölksyrabakterier i underlivet?

I ett friskt underliv finns mer än 100 miljoner mjölksyrabakterier, även kallade laktobaciller (Lactobacillus species). Där finns även en del andra mikroorganismer – men endast i mycket små mängder. Hormonet östrogen bidrar till att glykogen bildas i slidans vägg. Glykogenet består av sockermolekyler som mjölksyrabakterierna använder som näring. Mjölksyrabakterierna producerar mjölksyra och balanserar surhetsgraden i slidan till ett pH-värde mellan 3,8 och 4,4 och därmed skapar en miljö där de flesta andra bakteriearter inte trivs.Genom sin dominerande närvaro verkar mjölksyrabakterierna för en balanserad, normal bakterieflora, vilken är grunden till ett friskt underliv.

Vad är Lacto Naturel (LN®)?

Lacto Naturel (LN®) står för Ellens probiotiska bakteriestammar och är den aktiva probiotiska substansen i ellen®-tampongen och i Ellens intimcreme. Ellens probiotiska bakteriestammar hör till de mest förekommande vaginala mjölksyrabakterierna hos en frisk fertil kvinna med balanserad vaginal bakterieflora. Lacto Naturel (LN®) en mix av tre probiotiska mjölksyrabakteriestammar: Lactobacillus gasseri LN40, Lactobacillus fermentum LN99 och Lactobacillus rhamnosus LN113.

Hur kan jag mäta mitt pH-värde i underlivet?

Genom att använda ellen® pH-control, som är ett snabbt, enkelt och smärtfritt sätt för att mäta ditt pH-värde. På så sätt kan du vidta åtgärder i tid för att normalisera pH-värdet och slippa problem som illaluktande flytningar. För in testremsan i vaginan under 10 sekunder, tag sedan ut den och jämför resultatet med färgskalan på paketet. Använd en eller två gånger per vecka för att utvärdera ditt aktuella pH-värde.

Vilket pH-värde ska man ha i underlivet?

pH-värdet i slidan kan variera mellan olika individer och inom vilken del i livet man befinner sig i.

– Åren innan puberteten brukar det normala pH-värdet ligga runt 7,0
– Under den fertila delen av livet (d.v.s. efter puberteten men innan klimakteriet) producerar kroppen hormonet östrogen, då ligger det normala pH-värdet mellan 3,8 och 4,4.
– Under klimakteriet ökar pH-värdet och är vanligtvis mellan 6,5 till 7,0 (utan hormonbehandling)
– Med insatt hormonbehandling under klimakteriet brukar värdena ligga mellan 4,5 till 5,0

Vad är bakteriell vaginos?

Bakteriell vaginos är den vanligaste orsaken till besvärande illaluktande flytningar hos kvinnor i fertil ålder. Normalt är slidan koloniserad av laktobaciller som bibehåller ett lågt pH-värde och därmed ett visst skydd mot infektioner. Vid bakteriell vaginos är laktobacillerna undanträngda av andra bakterier, ofta anaerober, som orsakar frisättning av illaluktande aminer. Ett förhöjt pH-värde bidrar till processen.

Jag är gravid och har bakteriell vaginos, är det farligt?

Bakteriell Vaginos diagnostiseras hos ungefär 15-20% av alla gravida kvinnor. Bakteriell vaginos ökar risken för prematur förlossning och även mer sällsynta symptom och infektioner. Kontakta din gynekolog för att få hjälp med rätt behandling.
Genom regelbunden användning av ellen® pH-control, kan gravida kvinnor få koll på förändringar av pH-värdet och därmed söka hjälp i god tid och minska risken för infektion.

Vad är tampongsjuka? Eller Toxic Shock Syndrome (TSS)?

Toxic Shock Syndrome (TSS), som i Sverige även kallas för tampongsjukan är en sällsynt, men allvarlig sjukdom som orsakas av en hudbakterie. Har man fått in bakterien i slidan och låter en tampong med mensvätska sitta inne för länge, kan detta gynna utvecklingen av TSS. Tvätta därför händerna mycket noga innan du sätter in tampongen. Byt alltid tampongen när den är mättad. Symptom på TSS är plötslig hög feber, illamående, matthet, hudrodnad och halsont. Skulle du få ovanstående symptom i samband med menstruation ska du genast ta ut tampongen och kontakta läkare. Sjukdomen kan vara livsfarlig men är enkel att bota om den behandlas i tid.

Hur fungerar ellen® Probiotiska Tamponger?

De probiotiska mjölksyrabakterierna, Lacto Naturel (LN®) är applicerade i tampongens mitt. När den varma menstruationsvätskan genomfuktat tampongen transporteras bakterierna ut till ytan och vidare till slidan. Mjölksyrabakterierna producerar mjölksyra och bidrar till att återställa och upprätthålla en naturlig bakterieflora i underlivet. De naturliga mjölksyrabakterierna är självreglerande och går därför inte att överdosera.

Vad är Ellen probiotisk tampong gjord av?

ellen® tampongen är tillverkad av 100 % viskos och är inte klorblekt. Snöret består av 100 % bomull och ytskiktet av 100 % polypropylen. Till viskosfibrerna har LN® mjölksyrabakterier tillförts. ellen® Probiotisk Tampong har ett lent och fint ytskikt som inte luddar.

Hur använder jag Ellens probiotiska tampong?

ellen® Probiotisk Tampong ska bara användas under menstruation, precis som en vanlig tampong. Låt den sitta inne i minst två timmar, men aldrig mer än åtta. För att uppnå optimal nytta ska du använda Ellens probiotiska tampong minst tre gånger dagligen under tre dagar och i tre mensperioder i följd. Du behöver inte oroa dig för att överdosera mjölksyrabakterierna. Kroppen tar bara till sig så mycket som den behöver.

Vilken storlek på tampong bör jag använda?

ellen® Probiotisk Tampong finns i storlekarna mini, normal och super. Hur mycket man blöder under menstruation varierar och är olika mellan kvinnor. Det är viktigt att du väljer rätt tampongstorlek i förhållande till din blödning. De olika storlekarna har olika uppsugningsförmåga och bör därför användas utifrån mängden menstruationsblödning.
ellen® Mini: för dig med liten blödning
ellen® Normal: för dig med normal blödning
ellen® Super: för dig med riklig blödning

Vad är speciellt med ellen® Sport tampong med Aqua block?

ellen® Sport tampong med Aqua block innehåller en hydrofobisk barriär i botten av tampongen som förhindrar att förorenat eller klorerat vatten tränger in i slidan och orsakar infektion eller irritation. ellen® Sport tampong kan användas för att skydda slidan även när du inte har din menstruation. Den har en låg absorption så vid korttids användning kommer den inte torka ut din vagina. Sport tampongen ska tas ut efter aktivitet oavsett om du har mens eller inte, vid menstruation bör sport tampongen bytas ut mot en vanlig Ellen tampong.

Vad är ellen® Probiotisk Utvärtes Intim Crème?

ellen® Probiotisk Utvärtes Intim Crème innehåller mjölksyrabakterier och är naturlig och skonsam intimvård för kvinnor i alla åldrar. Intimcremen som är för utvärtes bruk är resultatet av svensk forskning och har utvecklats speciellt för att skydda den känsliga huden och slemhinnorna i det yttre intimområdet. Den är baserad på vegetabiliska fetter och oljor och är helt fri från parfym, konserveringsmedel och vatten.

Hur använder jag ellen® Probiotisk Utvärtes Intim Crème?

Applicera en liten mängd intimcreme, motsvarande en ärtas storlek på det yttre intimområdet, 1-2 gånger dagligen. En tub räcker till cirka 20-30 appliceringar vid normal användning. Tvätta alltid händerna före användning. Lätt sveda kan uppstå i början som går bort vid fortsatt användning. ellen® Probiotisk Utvärtes Intim Crème kan användas under och efter menstruation.

Jag är gravid, kan jag använda Ellens intimcreme?

Ja, Ellens intimcreme är säker att använda under graviditet och amning.

Jag besväras av torra slemhinnor i underlivet, vad kan jag göra?

Smörj 1-2 gånger dagligen det yttre intimområdet med ellen® Probiotisk Utvärtes Intim Crème som skyddar underlivet och har en smörjande effekt. Den hjälper även till att behålla hudens och slemhinnornas smidighet i det yttre intimområdet. Till skillnad från många andra intimprodukter så är Ellens intimcreme baserad på vegetabiliska fetter och oljor. Dessutom särskiljer den sig med sitt innehåll av mjölksyrabakterier som hjälper till att behålla en god bakterieflora.

Hur fungerar ellen® Intimate Deo?

ellen® Intimate deo är en mild och hudvänlig intimdeodorant, speciellt utvecklad för känsliga intimområden och baserad på naturliga och Eco-vänliga ingredienser, som ger dig en fräsch känsla i ditt underliv hela dagen. Den är mild, skonsam, pH-balanserad och torkar inte ut huden. Vi har alla samma typ av svettkörtlar i ljumskarna som vi har under armarna och därför svettas vi även i underlivet. Ellen Intimdeo innehåller mjölksyra och naturlig olja från Salvia Officinalis som förhindrar svettlukt. ellen® Intimate Deo är dermatologiskt testad och är fri från aluminium, parabener och parfym samt har pH-värde 5 vilket motsvarar det yttre intimområdets naturliga balans.

Ellen Intimdeo, förhindrar den svettuppkomst eller döljer den svettlukten?

Ellens Intimdeo innehåller mjölksyra och naturlig olja från Salvia Officinalis som förhindrar svettlukt i underlivet.

Hur fungerar ellen® Intimate Cleansing Foam?

ellen® Intimate Cleansing Foam är en intimtvätt baserad på naturliga och Eco-vänliga ingredienser som håller dig ren och fräsch i ditt underliv. Den är mild och skonsam och torkar inte ut huden. Intimtvätten innehåller naturlig olja från Salvia Officinalis, tillsammans med mjölksyra som finns naturligt i kroppens immunförsvar och bidrar till att balansera pH-värdet och därmed bibehålla ett naturligt försvar för att undvika irritation i underlivet. Ellens Intimtvätt är fri från parabener och parfym. Använd dagligen istället för tvål eller duschcréme.

Kan jag använda ellen® Intimate Cleansing Foam vid intimrakning?

Ja, Ellens Intimtvätt ger ett krämigt och skönt skum och kan med fördel användas som rak-skum vid intimrakning. Den är särskilt utvecklad för känslig hud för att undvika irritation, klåda och röda prickar och ger en effektiv återfuktning och känns lenande på huden.

Jag har känslig hud, kan jag använda ellen® Intimate Cleansing Foam på hela kroppen?

Ja, du kan med fördel använda Ellens Intimtvätt på hela kroppen. Huden har ett surt pH-värde runt 5 och den sura miljön fungerar som en barriär för att skydda huden mot yttre angrepp från exempelvis bakterier och svamp. Vanlig tvål och duschcreme har ett basiskt pH-värde runt 9. Om huden förlorar sitt sura pH-värde så kan den även bli torr, irriterad och känslig, Den basiska miljön kan även förvärra vissa hudproblem man redan har som till exempel akne. Genom att använda ellen® Intimate Cleansing Foam ger du kroppen de bästa förutsättningar för att behålla en frisk hy. Ellens intimtvätt är dryg och speciellt utvecklad för känslig hud samt har ett pH-värde motsvarande hudens eget.

Ordlista

Anaeroba bakterier : Bakterier som inte behöver syre för att kunna överleva och föröka sig. I realiteten betyder detta att man oftast hittar de ”anaeroba” bakterierna i miljöer där det inte finns mycket syre, t.ex. i tarmen eller slidan.

Bakteriell obalans : Underlivsproblem som beror på en suboptimal sammansättning av antal och typ av bakterier i underlivet. Detta kan ge upphov till klåda, irritation och flytningar.

Bakteriell vaginos: Detta är en sjukdom i slidan som beror på svår bakteriell obalans. Diagnosen ställs bland annat genom detektion av ett högt pH-värde i slidan. Ett högt pH-värde i slidan tyder på låg halt av mjölksyra, vilket i sin tur är resultat av låga nivåer av mjölksyrabakterier. OBS! ellen® är inte avsedd för behandling av Bakteriell vaginos.

Clue-celler: Benämning på slidväggsceller (vaginala epitelceller) som är täckta av kockerbakterier. När man diagnostiserar bakteriell vaginos skrapar man bort celler från vaginalväggen och tittar på dem i mikroskop. Slidväggscellerna ser normalt ut som ”stekta ägg”. Om dessa stekta ägg har fullt med små prickar (kockerbakterier) på sig är det en ledtråd (en ”clue”) att patienten har bakteriell vaginos.

Kockerbakterier : Små korta/runda bakterier.

Candida albicans: En svamporganism, som om den växer till i slidan kan ge upphov till klåda, smärta och irritation. Då kallas det ”svampinfektion”, ”svampslidkatarr” eller ”Candida vaginit”. OBS! ellen® är inte avsedd för behandling av Candida albicans.

FDA : Food and Drug Administration: Amerikanska motsvarigheten till svenska Läkemedelsverket och Livsmedelsverket.

Fertil ålder: Perioden när en kvinna har menstruation och kan bli gravid, vanligen beräknat till 13-45 år.

LN® Lacto Naturel: Benämning på en blandning som utgörs av Ellens patenterade mjölksyrabakterier. Lacto Naturel appliceras i Ellens produkter.

Probiotika: ”probio´tika, levande mikroorganismer som anges ha gynnsamma effekter på hälsan och som avses intas som tablett eller kapsel med bakteriekultur eller i form av en livsmedelsprodukt där organismerna tillsatts. Grundtanken är att organismerna har goda effekter genom att de i tarmen konkurrerar med sjukdomsframkallande organismer och därmed reducerar dessas förekomst i tarmfloran. Organismer i probiotika är främst olika stammar av mjölksyrabakterier och närstående arter, vissa kolibakteriestammar samt jästceller. Livsmedelsprodukter med probiotika är framför allt yoghurt samt frukt- och bärdrycker.” enl. Nationalencyklopedins definition.

Slidkatarr: Samlingsnamn på diverse infektioner i slidan. Innefattar bakteriell vaginos, Candida vaginitis, Trikomonas och en mindre grupp ospecifika infektioner. OBS! ellen® är inte avsedd för behandling av slidkatarr.

Trimetylamidoxid: Ett ämne som anaeroba bakterier kan bryta ned.

Trimetylamin: Ett ämne som ger upphov till att bakteriell obalans har en karakteristiskt ”rutten” lukt. Trimetylamin bildas när anaeroba bakterier bryter ned trietylamidoxid i slidan.

Vagitorier: Tabletter eller kapslar för applicering direkt i slidan.

Vaginala epitelceller: De celler som utgör slidväggen. Ligger i flera lager och de yttersta lagren kan enkelt skrapas bort från slidväggen och undersökas i mikroskop.

Ellen pH-kontroll

(5 st)

Köp Online

Ellen Probiotisk Tampong – Mini

(14 st)

Köp Online

Ellen Probiotisk Tampong – Normal

(12 st)

Köp Online

Ellen Probiotisk Tampong – Super

(8 st)

Köp Online

Ellen Probiotisk Utvärtes Intim crème

(15 ml)

Köp Online

Ellen Sport Tampong / Aqua Block

(8 st)

Köp Online

LN After Shave & Wax Gel

(30ml)

Köp Online

LN Intimate Cleansing Foam

(150 ml)

Köp Online

LN Intimate Deo

(50 ml)

Köp Online