Mjölksyrabakterier och probiotika i underlivet

Frisk underlivsflora

Det är många faktorer som reglerar sammansättningen i det vaginala ekosystemet. En viktig faktor är mjölksyrabakterierna. I ett friskt underliv finns mer än 100 miljoner mjölksyrabakterier, även kallade laktobaciller (Lactobacillus species). Där finns även en del andra mikroorganismer – men endast i mycket små mängder. Normalfloran varierar något från person till person och kan även variera hos samma kvinna under menstruationscykeln. Hormonet östrogen bidrar till att glykogen bildas i slidans vägg. Glykogenet består av sockermolekyler som mjölksyrabakterierna använder som näring. Mjölksyrabakterierna producera mjölksyra och balanserar surhetsgraden i slidan till ett pH-värde mellan 3,8 och 4,2 och därmed skapar en miljö där de flesta andra bakteriearter inte trivs.
Genom sin dominerande närvaro verkar mjölksyrabakterierna för en balanserad, normal bakterieflora, vilken är grunden till ett friskt underliv.

 

Hur mäts pH-värdet i underlivet?

De flesta vet att vinäger och citronjuice är surt och att tvål är alkaliskt (basiskt). Nivån av syra eller alkaliska värden mäts genom att mäta pH. Rent vatten har ett pH-värde på 7.0 och är därför neutralt, d.v.s. varken surt eller alkaliskt. Hudens pH-värde ligger på ca 5,5, att tvätta huden med vanlig tvål kan då rubba hudens naturliga pH-värde eftersom tvål är alkaliskt.

Genom att använda ellen® pH-control kan du även mäta ditt pH-värde så du kan vidta åtgärder i tid för att normalisera pH-värdet och slippa problem som illaluktande flytningar.

Våra probiotiska tamponger och intimkräm innehåller probiotika som bidrar till att sänka pH-värdet till det normala och en miljö där oönskade bakterier och svampar vantrivs.

Viktigaste skyddet är att bibehålla en frisk vaginal flora

Vilket pH-värde ska man ha i underlivet?

pH-värdet i slidan kan variera mellan olika individer men även inom vilken del i livet man befinner sig i.  Åren innan puberteten brukar det normala pH-värdet ligga runt 7,0. Däremot under den fertila delen av livet (d.v.s. efter puberteten men innan klimakteriet) producerar kroppen hormonet östrogen, då ligger det normala pH-värdet mellan 3,8 och 4,4. Senare under klimakteriet ökar pH-värdet och ligger vanligtvis mellan 6,5 till 7,0 (utan hormonbehandling). Med insatt hormonbehandling under klimakteriet sjunker värdena och ligger på ett pH-värde mellan 4,5 till 5,0.

Vid hormonell påverkan av mjölksyrabakterierna, bryts glykogenet som frigörs från den övre vaginaväggen ner för att bilda socker-glukos och sedan mjölksyra. Detta resulterar i en sur miljö i vaginan med ett pH-värde som normalt ligger mellan 3,8 – 4,4. Denna sura vaginala miljö bildar ett effektivt skydd mot infektioner p.g.a. majoriteten av bakterier kan inte föröka sig och leva under sådana förhållanden. Det vaginala pH-värdet är därför beroende av närvaron av tillräcklig mängd mjölksyrabakterier. Vid svampinfektioner och bakteriella obalanser som bakteriell vaginos är pH-värdena högre än normalt.

Anledningar till pH-värdes förändring

Det finns många olika anledningar till pH-värdet förändring i underlivet. Nedan lista några orsakande faktorer:

  • Bakteriell vaginos
  • Annan bakteriell infektion
  • Överdriven tvättning av underlivet
  • Användning av tvål eller starka medel runt intimområdet
  • Sexuellt överförbara sjukdomar
  • Minskad östrogenproduktion
  • Antibiotikabehandling
  • Reptur av fosterhinna vid graviditet
  • Infekterade sår

Ellen pH-kontroll

(5 st)

Köp Online

Ellen Probiotisk Tampong – Mini

(14 st)

Köp Online

Ellen Probiotisk Tampong – Normal

(12 st)

Köp Online

Ellen Probiotisk Tampong – Super

(8 st)

Köp Online

Ellen Probiotisk Utvärtes Intim crème

(15 ml)

Köp Online

Ellen Sport Tampong / Aqua Block

(8 st)

Köp Online

LN After Shave & Wax Gel

(30ml)

Köp Online

LN Intimate Cleansing Foam

(150 ml)

Köp Online