Svamp i underlivet

Hur får man en svampinfektion i underlivet?

Svamp i underlivet orsakas av en form av jästsvamp, oftast Candida albicans. Svampen finns normalt i tarmen hos alla människor. Hos ungefär en tredjedel av alla kvinnor finns jästsvampen även i slidans sekret utan att ge besvär, men ibland kan den orsaka en svampinfektion med symptom som irritation och kraftig klåda i underlivet. Det är inte känt vad svampinfektionen beror på, men ofta kommer den i samband med sexuell aktivitet. En del kvinnor får svampinfektion efter en antibiotikabehandling eller i samband med mens eller graviditet.

Det finns många faktorer som anses öka risken för svampinfektioner:

– Samlag
– Antibiotikabehandling
– Förändringar i slidans pH-värde
– Hormonbalansen i kroppen, förändring i samband med mens eller vid graviditet
– Ärftliga faktorer
– P-piller eller hormonspiral
– Överföring av svamp från mag-tarmkanalen
– Nedsatt immunförsvar eller stress

 

Smittar svamp i underlivet?

Nej, svamp i underlivet smittar inte. Vid enstaka fall kan en man få en irritation på penis efter samlag med en kvinna som har en svampinfektion. Symtomen går ofta över av sig själv eftersom miljön på penis inte alls är lika gynnsam för svampen som kvinnans slida. Det är kvinnan som behöver behandling. Svamp i underlivet smittar inte vid oralsex, vid toalettbesök eller mellan två kvinnor som har sex.

Svamp i underlivet är ett vanligt besvär

Man räknar med att ungefär tre av fyra kvinnor någon gång i livet får en eller flera svampinfektioner i underlivet. Vanliga symtom på en svampinfektion är:

– Intensiv klåda i underlivet, irritation, sveda och rodnad
– Svullna och sköra slemhinnorna i slidan som blöder lättare än vanligt
– Sveda när man kissar eller att det gör ont vid samlag
– Ibland en vit, kesoliknande flytning från slidan. Men flytningen kan också vara tunn eller ingen ökad flytning alls
– Som en följd av svampinfektion kan man även få eksem på blygdläpparna och i ljumskarna

Viktigt är att inte förväxla svampinfektion med en bakteriell obalans i underlivet då symptomen kan vara liknande men behöver behandlas på olika sätt.

Bakteriell obalans eller svamp i underlivet?

Det kan vara svårt att skilja på bakteriell obalans och svamp i underlivet, då symtomen liknar varandra.

Det vanligaste symtomet vid bakteriell obalans är en illaluktande flytning där lukten påminner om dålig fisk. Lukten märks särskilt vid mens och efter samlag. Flytningen är tunn och grågul till färgen. Vid en kraftig infektion kan även klåda och sveda förekomma.
Symptomen vid svamp i underlivet är en våldsam klåda och flytningen kan ändra sig till att bli vit och kornig, men är oftast utan lukt. Varken svamp eller bakteriell obalans är en könssjukdom, och därför kan man inte smitta sin partner.

Hur behandlar jag en svampinfektion?

En svampinfektion är ofarlig och i många fall försvinner svampinfektionen av sig själv och då behöver man inte göra någonting. Annars ökar symptomen inom några timmar eller dagar, och blir så starka att man måste behandla för att få en snabb lindring. Om man tidigare haft svamp och känner igen symptomen går det bra att behandla sig med de receptfria medel som finns på apoteket. Det finns receptfria svampdödande läkemedel som används direkt i slidan eller i tablettform via munnen men det är viktigt att du inte använder svampdödande
medel för ofta eller i onödan eftersom det kan göra det svårare och svårare att bli av med svampen eller att den kommer tillbaka efter ett kort tag igen. Det kan också torka ut slemhinnan och göra den skör vilket kan leda till andra problem.

Efter att ha använt receptfria medel och symtomen inte försvunnit inom 1 vecka, eller om symtomen blir värre, bör man kontakta en vårdcentral eller gynekolog för att få hjälp med receptbelagd antibiotikabehandling.

Det är viktigt att säkerställa diagnosen svampinfektion särskilt om besvären återkommer ofta. Det finns andra sjukdomar med återkommande klåda som kräver annan behandling, till exempel eksem eller den ovanliga vitfläckssjukan. Vid en gynekologisk undersökning är tecknen på svamp tydliga och enkla att se och genom att titta i ett mikroskop på lite av flytningen kan läkaren se svampen. Ibland görs ett prov som skickas till ett laboratorium för odling.

Vid obalans i underlivet är det istället viktigt att behandla obalansen genom att återställa pH-värdet i underlivet. Om bakteriefloran rubbats och ger ett förhöjt pH-värde tillåts elakartade bakterier växa till sig. Genom att använda produkter som är milda, har ett lågt pH-värde och som innehåller laktobaciller eller mjölksyra kan man förebygga problemen.

Ellens probiotiska produkter hjälper till att återställa pH-värdet i underlivet.

När ska jag söka hjälp hos vårdcentral eller gynekolog?

– Om det är första gången man upplever svampinfektion
– Om flytningen ändrar utseende och blir grön, gul, grynig eller blodblandad.
– Om behandling mot svampinfektion inte hjälper
– Om man får symtom på svampinfektion oftare än två gånger på ett halvår

Man kan även ringa sjukvårdsrådgivningen, 1177 för att få råd.

Hur kan man undvika svampinfektion?

Att skydda sig mot svampinfektion är svårt eftersom det inte finns tillräckligt mycket kunskap om orsakerna. Men förebyggande åtgärder finns.

– Undvik att tvätta dig ofta i underlivet, en gång om dagen räcker och duscha aldrig rakt upp i slidan.
– Använd inte vanlig tvål då det torkar ut utan istället en pH-vänlig intimtvål eller neutral olja.
– Efter tvätt, smörj det yttre intimområdet med en skyddande intimcreme med mjölksyrabakterier. Mjölksyrabakterierna hjälper till att behålla en god bakterieflora
och förbättra kroppens eget skydd.
– Använd produkter som är milda, har ett lågt pH-värde och som innehåller laktobaciller eller mjölksyra.
– Vid en antibiotikabehandling mot en infektion dödas även de nyttiga mjölksyrabakterierna i slidan, vilket kan bidra till att en svampinfektion blossar upp.

Se till att komplettera med probiotika och mjölksyrabakterier!

Finns det någon huskur mot svamp i underlivet?

Försvinner svamp om jag smörjer in underlivet med yoghurt?

Att yoghurt hjälper mot svamp är tyvärr en myt som det inte finns några vetenskapliga bevis för. Däremot kan yoghurt kännas svalkande och av den anledningen vara bra mot klådan.

Kan jag få svamp av att använda stringtrosor eller tajta kläder?

Det finns det heller inga vetenskapliga bevis för men om du har svamp kan det svida och klia mindre om du har trosor eller kalsonger av bomull och luftiga kläder. Det kan också hjälpa att sova utan underkläder och att inte använda trosskydd.

Ellen pH-kontroll

(5 st)

Köp Online

Ellen Probiotisk Tampong – Mini

(14 st)

Köp Online

Ellen Probiotisk Tampong – Normal

(12 st)

Köp Online

Ellen Probiotisk Tampong – Super

(8 st)

Köp Online

Ellen Probiotisk Utvärtes Intim crème

(15 ml)

Köp Online