• Fraktfritt vid köp över 299 kr!
  • 90 dagar fri retur
  • Säker betalning

Illaluktande flytningar

        

Illaluktande flytningar eller vanliga flytningar?

Beror illaluktande flytningar på bakteriell obalans?
Här på Ellen.se kan du lära dig allt du behöver veta om flytningar för att bli ett proffs på ditt eget underliv.

 

Vad är vanliga flytningar?

Alla kvinnor har mer eller mindre flytning från slidan och det är vanligtvis inte ett tecken på någon sjukdom. Insidan av slidan är hos alla kvinnor täckt med ett sekret som är en del av kroppens infektionsskydd. När sekretet lämnar slidan kallas det för flytningar. Den normala flytningen är oftast vit eller svagt gul och kan vara lite grynig. Den brukar lukta svagt och lite syrligt, ungefär som filmjölk luktar och orsakar inte klåda eller sveda. Flytningen förändras vid kontakt med luft och får en ljusgul till brunaktig färg. Flytningarna börjar oftast i puberteten, innan man får sin första mens.

Vad är onormala flytningar?

Uppfattningen om vad som är onormala flytningar varierar från kvinna till kvinna. En del kvinnor har normalt mer flytningar än andra och det är vanligtvis inte tecken på någon sjukdom. Men flytningarna kan också variera av andra anledningar. Till exempel för att man har ägglossning, kommer in i puberteten eller klimakteriet, är gravid eller använder skydd mot graviditet som innehåller hormoner.

Om flytningarna byter färg eller börjar lukta konstigt kan det vara ett tecken på att man har fått en infektion eller sjukdom, exempelvis bakteriell vaginos eller en svampinfektion.

Om du har en blodblandad flytning är den vanligaste orsaken att man använder ett skydd mot graviditet som innehåller hormoner, till exempel p-piller. Det kan vara besvärande men är ofarligt. Blod i flytningen kan även hänga samman med ägglossning och mens. Man måste däremot vara uppmärksam då det även kan bero på en hormonell störning eller en infektion, till exempel klamydia.

Den vanligaste orsaken till illaluktande flytningar är bakteriell obalans

Flytningar som beror på bakteriell obalans har en skarp lukt som påminner om rutten fisk, är tunna och grågulaktiga i färgen samt förvärras vid menstruation eller samlag.

Bakteriell vaginos innebär att bakteriesammansättningen i slidan är förändrad. Det finns alltid bakterier i slidan och främst mjölksyrabakterier. Mjölksyrabakterierna gör att pH-värdet (surhetsgraden) i slidan blir mer sur vilket medför att andra bakterier inte trivs eller växer till i slidan. Vid bakteriell vaginos har de skyddande mjölksyrabakterierna trängts undan eller blivit mindre effektiva och andra bakterier har ökat i antal, det kan till exempel märkas i samband med mens eller efter oskyddat samlag. Därför är det vanligt att den dåliga lukten märks mest vid dessa tillfällen.

Förebyggande åtgärder

  •  Tvätta inte underlivet mer än en gång per dag

  •  Använd neutral olja eller en intimtvål med lågt pH-värde istället för vanlig tvål

  •  Lufta underlivet så ofta som möjligt till exempel genom att sova naken

  •  Vid en antibiotikabehandling mot en infektion dödas även de nyttiga mjölksyrabakterierna i slidan.
     Det kan bidra till att pH-värdet ändras. 
Se till att komplettera med probiotika och mjölksyrabakterier!

På apoteket finns många receptfria produkter för att mäta och sänka pH-värdet i underlivet, ett exempel är Ellens probiotiska intimcreme eller Ellens probiotiska tamponger som tillför nyttiga mjölksyrabakterier.

Behöver jag behandla illaluktande flytningar?

Tidigare ansågs bakteriell vaginos som ett relativt ofarligt tillstånd och behandlades mest på grund av den besvärande lukten. Men att ha bakteriell vaginos kan även innebära andra problem än dåligt lukt eftersom att den ändrade bakteriesammansättningen försämrar slidans skydd mot infektioner som kan sprida sig till livmodern och äggstockarna.

Om symptomen inte är allvarliga kan ett första steg vara att sänka pH-värdet i underlivet för att se om symptomen försvinner av sig själv.

Observera att du även kan ha både svamp i underlivet och bakteriell obalans samtidigt.

Svamp i underlivet orsakas av en vanlig jästsvamp, Candida albicans. De vanligaste symtomen är irritation, svullnad och en kraftig klåda i underlivet. Ibland får man också en vit, kesoliknande flytning från slidan. Lär dig mer om svamp i underlivet här.>

Kan man själv minska sina flytningar?

Det finns många åsikter om hur man ska tvätta sig i underlivet för att minska mängden flytningar, till exempel att använda en mild intimtvål istället för vanlig tvål men det enda som bevisligen påverkar mängden flytningar är att man inte tvättar sig för ofta, en gång om dagen räcker.

Flytningar hos män

Om man som man får flytningar är det nästan alltid ett tecken på att något är fel. Om man haft oskyddat samlag och får flytningar från urinröret kan det bero på en könssjukdom, till exempel klamydia. Som man, eller kille, bör man alltid gå till en ungdomsmottagning, hud- och könsmottagning eller vårdcentral för att undersöka sig om man får flytningar.

När ska man söka vård?

   Om man får flytningar tillsammans med värk i underlivet eller feber ska man söka vård direkt på en
     vårdcentral eller akutmottagning.

  •  Man ska kontakta en vårdcentral om flytningen plötsligt börjar lukta illa eller ändrar utseende så att den blir
     grön, gul, grynig eller blodblandad, det kan vara ett tecken på livmoder- och/eller äggledarinfektion.
     Det finns även andra mer ovanliga sjukdomar.

  •  Om du misstänker att du kan ha blivit smittad med en könssjukdom, även om inga tydliga symtom finns.

  •  Om man får symtom på svamp mer än två gånger på ett halvår ska man kontakta en vårdcentral.

Ellen woman

Man kan alltid ringa sjukvårdsrådgivningen, 1177 för att få råd.