Bakteriell vaginos och slidkatarr

Bakteriell vaginos och slidkatarr

Slidkatarr är ett samlingsbegrepp för olika sorters underlivsbesvär som
svamp, bakteriell vaginos och andra bakterieinfektioner.
Då det är olika symptom och orsaker kräver de också olika behandling.

Vad är bakteriell vaginos?

Om man har bakteriell vaginos innebär det att bakteriesammansättningen i slidan är förändrad och att andra bakterier än de skyddande mjölksyrabakterierna har ökat. Mjölksyrabakterierna gör att pH-värdet (surhetsgraden) i slidan blir mer sur vilket i sin tur medför att andra bakterier inte trivs och växer till i slidan. Vid bakteriell vaginos har de skyddande mjölksyrabakterierna trängts undan eller blivit mindre effektiva och andra bakterier har ökat i antal, det kan till exempel märkas i samband med mens eller efter oskyddat samlag. Därför är det vanligt att den dåliga lukten märks mest vid dessa tillfällen och att man kan få en känsla av att symptomen kommer och går.

Bakteriell vaginos är vanligt och ungefär mellan var femte och var tionde kvinna som har mens får det.

Det vanligaste symtomet vid bakteriell vaginos är en illaluktande flytning där lukten påminner om rutten fisk. Den typiska flytningen är tunn och grågulaktig, men mängden är vanligtvis inte mer än normalt. Ibland kan man även få problem med att det svider runt slidmynningen och du får klåda i underlivet. Det kan bero på att man har fått en svampinfektion samtidigt, vilket är relativt vanligt om man har bakteriell vaginos. En del kvinnor som har bakteriell vaginos får inga symtom alls.

Vad beror bakteriell vaginos på?

Orsaken till varför mjölksyrabakterierna trängs undan eller blir mindre effektiva är oklart. Man vet inte vilken bakterie som orsakar bakteriell vaginos, det kan vara en blandning av olika typer och eftersom det inte är känt hur man får bakteriell vaginos är det svårt att skydda sig mot det.

När ska man söka vård?

Om man får en flytning som ändrar utseende och luktar illa, eller om man på annat sätt misstänker att man har bakteriell vaginos, ska man kontakta en vårdcentral eller gynekolog. Tidigare ansågs bakteriell vaginos som ett relativt ofarligt tillstånd och behandlades mest på grund av den besvärande lukten, men att ha bakteriell vaginos kan även innebära andra problem än dåligt lukt eftersom den ändrade bakteriesammansättningen försämrar slidans skydd mot infektioner och kan sprida sig till livmodern och äggstockarna.

Det kan finnas andra orsaker till illaluktande flytningar än bakteriell vaginos och därför är det viktigt att bli undersökt.

Behandling av bakteriell vaginos

Om läkaren bedömer att man ska behandlas för bakteriell vaginos får man antibiotika utskrivet. Det är vanligt att symtomen kommer tillbaka igen efter någon månad, då kan man behöva ta antibiotika igen. Vid en antibiotikabehandling mot en infektion dödas även de nyttiga mjölksyrabakterierna i slidan, vilket kan bidra till att pH-värdet ändras och du får en bakteriell obalans i underlivet.

Se därför till att komplettera med probiotika och mjölksyrabakterier vid en antibiotikabehandling! 

Ellen pH-kontroll

(5 st)

Köp Online

Ellen Probiotisk Tampong – Mini

(14 st)

Köp Online

Ellen Probiotisk Tampong – Normal

(12 st)

Köp Online

Ellen Probiotisk Tampong – Super

(8 st)

Köp Online

Ellen Probiotisk Utvärtes Intim crème

(15 ml)

Köp Online

Ellen Sport Tampong / Aqua Block

(8 st)

Köp Online

LN After Shave & Wax Gel

(30ml)

Köp Online

LN Intimate Cleansing Foam

(150 ml)

Köp Online

LN Intimate Deo

(50 ml)

Köp Online