Grafiskt element

Mensen

 

 

droppe
Grafiskt element

Första mensen

Den första mensen brukar komma när man är mellan 9-16 år. De flesta får sin första menstruation vid 12-14-års ålder.

Om man inte fått sin första mens när man hunnit fylla 16 år är det rekommenderat att man kontaktar en ungdomsmottagning eller vårdcentral.

 

Menscykel

Menscykeln är första dagen på menstruationen till nästa menstruation börjar. Menscykeln är mellan ca 21 – 35 dagar och mensen varar sedan i ca 5 – 7 dagar.

Det är vanligt att mensen är oregelbunden i början när man precis börjat få sin menstruation1.

Ägglossning

Ägglossning är när en äggblåsa brister i äggstockarna och det mogna ägget glider ner i äggledarna där det kan bli befruktat. Under ägglossningen är flytningen oftast genomskinlig, lite trådaktig och seg.

Äggblåsan ska tillverka hormoner och gör det genom att omvandlas till en gulkropp. Gulkroppshormonet hjälper slemhinnan att växa och förbereda sig för att ta emot ett befruktat ägg. Om det inte sker någon befruktning så behövs inte gulkroppen och den skrumpnar, vilket gör att hormonet progesteron sjunker.

Det signalerar att slemhinna  inte behövs och kan stötas ut ur kroppen – du får mens 1.

 

Mjölksyrabakterier i underlivet

Det är viktigt att bevara mjölksyrabakterierna i underlivet, som fungerar som kroppens naturliga skydd genom att öka surhetsgraden i slidan.

Ett exempel vad som kan ske om mjölksyrabakterierna blivit mindre effektiva eller färre, är bakteriell vaginos som innebär att man kan få illaluktande flytningar som påminner om ”rutten fisk”.

Det är heller inte ovanligt att mjölksyrabakterierna blir påverkade efter en antibiotikabehandling, vilket kan ge upphov till svamp i underlivet. Det betyder inte att man inte ska ta en antibiotikakur om man behöver det, men det kan vara bra att komplettera med probiotika efteråt.

 

 

Vid mens

Mjölksyrabakterier är viktiga för kvinnors intimhälsa, eftersom de är förutsättningen till ett hälsosamt underliv.

Menstruationsvätska kan bidra till ett ökat vaginalt pH-värde och tillväxten av oönskade bakterier – som trivs vid högre pH-nivåer – kan gynnas vid mens. Många kvinnor upplever därför besvär och obehag i samband med mensen.

Med ellen® Probiotisk Tampong kan man enkelt ge samma goda bakterier som normalt finns i underlivet.

En 2 i 1 tampong som är ett säkert mensskydd och består av mjölksyrabakterier. Tampongen används precis som vanligt och kroppen tar bara åt sig så mycket mjölksyrabakterier som den behöver.

Är du osäker hur man använder tampong? Klicka här så kommer du till Ellens Nybörjarguiden.

Mängd

Man blöder ungefär en halv deciliter blod under mensen, men det kan uppfattas som mer då blodet är blandat med slemhinnan.

Mensen kan variera både i konsistens och färg beroende på om det är i början, i mitten eller i slutet av mensen.

Blöder för mycket

Hur mycket man blöder varierar från kvinna till kvinna och kan även variera hos samma kvinna under menstruationen. Vissa kvinnor har väldigt rikliga blödningar utan att det är något som är fel, men det kan vara bra att kontakta en ungdomsmottagning eller vårdcentral om du:

  • Får gå upp på natten för att byta mensskydd.
  • Blöder snabbt igenom ditt mensskydd fast du anpassat mensskyddet efter hur rikligt du blöder.

Regelbunden eller oregelbunden mens

För vissa är mensen alltid oregelbunden och för andra är det som en klocka och de vet exakt när den ska komma.

Man kan kontakta en ungdomsmottagning eller gynekolog om man besväras av att mensen är oregelbunden. Vissa preventivmedel kan hjälpa till att ge en mer regelbunden menstruation.

Utebliven mens

Mensen kan utebli av olika anledningar och vid graviditet är det vanligt att mensen så småningom upphör. När man hamnat i klimakteriet är det vanligt att man blöder mer innan mensen slutar för gott.

Andra faktorer kan också påverka om mensen uteblir.

Välmåendet är viktigt

Välmåendet och hur vi tar hand om vår kropp har en betydande faktor för att menstruationen ska fungera. Om du inte mår bra kan din menstruationscykel komma ur balans.

Om din mens uteblir fråga dig själv om du:

  • stressar för mycket
  • inte mått bra under en tid
  • äter för lite
  • har undervikt eller övervikt
  • om du tränar för hårt
  • ätstörningar

Söka hjälp

Det kan vara svårt att veta vart man ska vända sig när man inte mår bra. Nedan listar vi olika distanser du kan kontakta för att få stöd och hjälp.

 

Hjälplinjen

Telefon: 0771-22 00 60

Tillfälligt psykologiskt stöd alla dagar kl 13-22

 

Lider du av ätstörningar

Mandometerkliniken
www.mando.se

Stockholms centrum för ätströningar
https://www.stockholmatstorningar.se/

UMO

Om du är 13-25 år kan du få råd och stöd även vid psykisk ohälsa hos din närmsta ungdomsmottagning.
Webb: umo.se