Grafiskt element

Klimakteriet

 

 

droppe
Grafiskt element

Klimakteriet

Klimakteriet är en naturlig del av livet, men kan ändå vara en påfrestande tid.

Hur man påverkas under klimakteriet är individuellt. En del kvinnor märker inga större förändringar medan andra mår mycket dåligt.

 

En ny fas

Kroppen går in i en ny fas som man kanske inte vet så mycket om. Prata gärna med vänner om hur du känner, dom går kanske igenom något liknande?

Om du upplever besvär som påverkar ditt vardagliga liv och har frågor och funderingar, ska du prata med en gynekolog så du kan få hjälp.

Vad man kan göra själv

I Ellens Klimakterieguiden får du några tips på vägen för välmåendet.

Ibland kan man behöva gå och prata med någon. Nedstämdhet är vanligt under övergångsåldern, eftersom hormoner, kroppen och livsmönstret kan ändras.

Få verktyg

Man kan behöva få verktyg för att veta hur man ska handskas med livsförändringarna. Det finns väldigt lite information om övergångsåldern idag och då kan det vara svårt att veta hur man ska handskas med besvären, därför är det bra att föra en dialog med sin gynekolog och omgivning.

Den andra våren

I Kina kallas klimakteriet för ”den andra våren”. Ett nytt kapitel i livet som också kan innebära fantastiska saker där du kanske upptäcker nya intressen och vågar prova nya saker?