Grafiskt element

Klimakterieguiden

droppe
Grafiskt element

Acceptans

Klimakteriet är en period i livet som man kanske inte vet så mycket om och nedstämdhet i samband med övergångsåldern är vanligt.

Man kan känna sorg över att barnen flyttat ut och man inte är behövd på samma sätt längre. Det kan också komma fysiska förändringar som man inte var beredd på.

Individuellt

Klimakteriet är en naturlig del av livet, men kan vara en påfrestande tid.

Det är också individuellt hur man upplever klimakteriet och vilka besvär man får. En del märker knappt av några förändringar, medan andra kan må väldigt dåligt.

Berätta

Prata gärna med vänner och eventuell partner om dina tankar och känslor som du har. Vänner går kanske igenom liknande upplevelser och det är bra att din partner vet vad du känner för att kunna ge stöd.

Nya vanor

Den här perioden i livet kan också innebära att nya intressen väcks till liv. Du slutar aldrig utvecklas och klimakteriet kan vara din tid att finna dig själv på nytt.

 

 

Motion

Motion kan ha en positiv påverkan på välmåendet. Det är dessutom ett bra tillfälle att socialisera med vänner och komma ut, speciellt om man känner sig låg.

Det kan vara bra att stärka kroppen med skonsamt träning eftersom kvinnor kan drabbas av benskörhet i samband med klimakteriet. En del kvinnor upplever även att motion hjälper vid värmevallningar.

Återhämtning

Det är viktigt att låta kroppen få återhämta sig. Unna dig en vila efter promenaden om du känner dig trött. Lyssna på din kropp och var inte för hård mot dig själv om du behöver ett lugnare tempo.

 

Klimakteriet kallas ”den andra våren” i Kina.