Grafiskt element

Intimvårdsguiden

droppe
Grafiskt element

Rutiner

Vanor och rutiner är det som kanske har mest inflytande på kropp och själ, inte lika ofta de enstaka tillfällena.

Många anpassar sin intimvårdsrutin när de har underlivsbesvär och går sedan tillbaka till gamla (o)vanor när intimbalansen är återställd, men hur man sköter sin underlivshygien dagligen kan ha betydelse för intimhälsan.

 

Lär känna din kropp

För att veta vad som är normalt för dig, din kropp och ditt underliv behöver du lära känna din kropp genom att titta, känna och lukta.

Titta

Ett första steg att lära känna sitt underliv är att faktiskt veta hur det ser ut. Ta en spegel och sätt dig på badrumsgolvet. Blygdläppar och färg kan variera hos alla – och det är naturligt. Ditt underliv är unikt för dig.

Känna

Underlivet består bl.a. av veck och i slidan kan man, om man känner försiktigt, känna livmodertappen. Det kan ömma lite om man kommer åt den för hårt, så var försiktig så du inte rispar dig med en nagel.

Lukta

Ett underliv ska lukta underliv och underlivsdoften är inget du ska tvätta bort – den är naturlig och alla har vi vår egen underlivsdoft.

Underlivsdoften kan variera beroende på var i menscykeln du är. Lukta gärna innan din menstruation och vid några olika tillfällen efter, för att veta din underlivsdoft och dess olika stadier.

Söka hjälp

Om du upplever avvikande lukt, kontakta en gynekolog eller vårdcentral.

Under sektionen Obalans i underlivet listar vi olika underlivsbesvär med symptom och där kan du lära dig mer om vilka lukter du ska vara extra uppmärksam på.

Din vaginala pH-balans

I ett friskt underliv dominerar mjölksyrabakterier som ger en sur miljö i slidan. Dessa kan av olika anledningar minska i antal och påverkar då pH-värdet negativt, vilket kan göra att slidan mister sitt naturliga skydd.

Probiotika

Probiotika har många goda egenskaper och olika probiotikastammar kan gynna underlivet. Mjölksyrabakterier finns naturligt i underlivet och  probiotika kan producera dessa mjölksyrabakterier.

Tillför probiotika till underlivet

ellen®probiotiska tamponger tillför en blandning av tre olika typer av hälsosamma probiotiska bakterier, som producerar mjölksyra och bidrar till en god balans i underlivet.

Probiotiska tamponger passar alla kvinnor som menstruerar och kan vara gynnsamt för de som har eller har haft underlivsbesvär, tack vare de pH-balanserande mjölksyrabakterierna.

Smörj

ellen® Probiotisk Utvärtes Intim Crème smörjer skonsamt torra slemhinnor med mjukgörande kokosolja och innehåller pH-balanserande mjölksyrabakterier.

Intimkrämen är ett hormonfritt alternativ och innehåller inget vatten och är utan parfym, för att inte torka ut underlivet.

Kunskap

pH-värdet hjälper till att reglera surhetsgraden i slidan, som kan variera från kvinna till kvinna och kan även variera hos samma kvinna under t.ex. menstruationscykeln.

Det kan vara svårt att veta om pH-balansen i underlivet är återställd efter en behandling i underlivet och man kan bli osäker på sin underlivsdoft, då kan det kännas tryggt att kolla upp sitt pH-värde.

Testa dig själv

Ett obalanserat pH-värde är en bidragande faktor till underlivsbesvär.

ellen® pH-kontroll är ett självtest för hemmabruk som testar det vaginala pH-värdet. Testet tar 10 sekunder och varje förpackning innehåller fem tester.

Återfukta

I en modern och aktiv livsstil är det vanligt med överdriven underlivshygien, som kan störa intimområdets naturliga skyddsbarriär och torka ut.

Underlivet är känsligt och man bör därför använda skonsamma, intimanpassade produkter.

LN Intimate Cleansing Foam är en extra mild, dermatologiskt testad intimtvätt som verkar återfuktande och innehåller pH-balanserande mjölksyra.

Neutralisera

Man ska helst inte tvätta underlivet mer än en gång per dag, då kan man istället komplettera med en intimdeo i ljumskarna. Precis som under armarna har vi svettkörtlar i ljumskarna och vi kan besväras olika mycket av det.

LN Intimate Deo är en doftneutraliserande intimdeo med pH-balanserande mjölksyra som ger en uppfräschande känsla mellan tvättarna.

Lugna

Vid rakning eller vaxning i intimområdet kan huden bli irritera och man kan få små röda prickar.

LN After Shave & Wax Gel lugnar irriterad huden med barkextrakt från Magnolia grandiflora med antibakteriella egenskaper och som är rik på antioxidanter. Om man har känslig hud kan man med fördel använda gelen ett par dagar efter rakning.