Emma Karling Widsell förklarar intimhälsa | ellen®
Grafiskt element

Ellen träffar barnmorskan Emma Karling Widsell

Ellen firar 20-års erfarenhet av kvinnlig intimhälsa

Grafiskt element

Ellens vision är att varje kvinna ska veta vad som är normalt för sitt underliv, för att kunna söka hjälp i tid när hon behöver och må bra.
Vad man som kvinna gör eller inte gör med sin kropp diskuteras flitigt. Ellen jobbar för att varje kvinna ska få göra sina personliga val utan att bli dömd och kommenterad.

Med kunskap om sin kropp kan man också göra bra val som hjälper till att bevara en naturlig underlivshälsa i en modern livsstil.

I Ellens tidigare medverkan i Heja Livet gjordes en undersökning om kvinnors förhållande till underlivet.

Majoriteten hade någon gång upplevt obalans i underlivet, men mindre än hälften sökte hjälp för sina underlivsbesvär.

På frågan varför man inte sökte hjälp svarade majoriteten att man trodde besvären var normala eller trodde det inte var så allvarligt och väntade hellre ut problemet.

Många kvinnor vet inte vad som är normalt sitt eget underliv samtidigt som allt fler vill kontrollera sina underliv i hur det luktar och ser ut.

Ellen tog därför kontakt med barnmorskan Emma Karling Widsell, medförfattare till boken ”Ditt Fertila Liv”, för att reda ut begreppet underlivshälsa och varför vissa kvinnor drabbas oftare av obalans än andra.

Emma:

Bilden av underlivet som en hårfri del av kroppen, gärna med en liten fräsch doft av blomma eller tvål och absolut inte flytningar av olika varianter verkar växa sig allt starkare.

”Unga kvinnor idag har helt enkelt svårt att acceptera att underlivet har sitt eget sätt att leva livet!”

Att mängden flytningar varierar med menscykeln kan hjälpa kvinnor att förstå sin kropp, förutspå mens och ägglossning. Dessutom kan den fertila perioden i cykeln med rikliga mängder halkiga flytningar bidra till hennes bättre sexliv!

När kvinnor tvättar sig, torkar, pudrar och smörjer in underlivet, allt för att komma till någon form av flytningsfritt underliv så kan de förutom att det kommer att bli oerhört besvikna då detta är nästan omöjligt, så kan de även skapa problem för sig själva.

Att skapa torra och sköra slemhinnor är både obekvämt och smärtsamt och det gör även underlivet mer lättinfekterat.

Ellen:

Men varför får vissa kvinnor mer besvär än andra?

Emma:

Svår fråga, vissa kvinnor tenderar att drabbas mer, medan andra kvinnor sällan upplever problem.

Det kan även vara så att vissa saker i livet såsom trosskydd, binda, tampong, mens, byte av partner, preventivmedel är sånt som kvinnor inte vill eller kan undvara!

Det går väl ändå att konstatera att all form av överanvändning kan leda till bekymmer! Överdrivet bruk av trosskydd eller att tvätta sig kan skapa oreda i bakteriefloran medan vissa kvinnor kanske inte kan undvara till exempel p-piller pga menssmärta eller antiobiotika pga en infektion och där den vaginala infektionen blir som en följproblematik av någon nödvändigt.

Ellen:

Det verkar finnas en riskgrupp som väldigt tidigt (kanske redan i samband med puberteten?) blir drabbade av olika besvär och inte nödvändigtvis för att de missköter underlivet eller tvättar med starka tvålar etc.

En del kvinnor har ständiga problem och verkar vara en väldigt medveten målgrupp om hur man ska sköta sin underlivshälsa, men upplever ändå återkommande problem och besvär.

Ellen:

Finns det riskgrupper som har mer problem och vilka faktorer spelar in för dom?

Emma:

Tydligt är att det hormonella spelar in, det är främst östrogenproducerande kvinnor som drabbas av svampinfektion till exempel.

Graviditet är en period då fler kvinnor får problem med till exempel svampinfektioner liksom användning av antibiotika kan leda till obalans och i sin tur svamp.

Bakteriell vaginos är en annan vaginal infektion som lätt kan förväxlas med svampinfektion. En vanlig riskfaktor för att få bakteriell vaginor är byte av sexpartner”, säger Emma.

Ellen:

Kan det vara hormonellt och drabbas i så fall den extra utsatta gruppen även av andra problem relaterat till kvinnohälsa?

Emma:

Vissa underlivsproblem så som svampinfektioner kan vara hormonellt styrd, men även antibiotika, okontrollerad diabetes till exempel kan orsaker till att svampinfekion uppstår eller får mer fäste.

Ellen:

Dessa kvinnor kanske inte vet att underlivsbesvär är en vanlig följdfaktor för deras grundbesvär?

Emma:

”Många kvinnor försöker verkligen att styra sin underlivshälsa med kostreglering och följa allmänna råd.”

Att undvika socker, vissa preventivmedel mm i hopp om att minska risk för svampinfektion, medan kunskaper om andra infektioner och förhållningssätt för att undvika detta är ganska okända.

Mjölksyrabakterier

Det är viktigt att bevara mjölksyrabakterierna i underlivet, som fungerar som kroppens naturliga skydd genom att öka surhetsgraden i slidan.

Ett exempel vad som kan ske om mjölksyrabakterierna blivit mindre effektiva eller färre, är bakteriell vaginos som innebär att man kan få illaluktande flytningar som påminner om ”rutten fisk”.

Det är heller inte ovanligt att mjölksyrabakterierna blir påverkade efter en antibiotikabehandling, vilket kan ge upphov till svamp i underlivet. Det betyder inte att man inte ska ta en antibiotikakur om man behöver det, men det kan vara bra att komplettera med probiotika efteråt.

Mjölksyrabakterier är därför viktiga för kvinnors intimhälsa, eftersom de är förutsättningen till ett hälsosamt underliv.

Balans i underlivet är ett luddigt begrepp, men underlivet ska inte göra ont, lukta illa, kännas torrt eller att du upplever en brännande känsla.

 

Ellen:

Men finns det konkreta symtom när något inte står rätt till som man kan luta sig mot?

Emma:

Underlivet signalerar relativt tydligt om man har någon form av infektion men inte alltid.

Infektioner kan vara vanliga vaginala infektioner såsom svamp och bakteriell vaginos men även olika former av sexuellt överförbara infektioner visar sig olika mycket genom framförallt förändrade typer av flytningar.

”Flytningarnas lukt, färg och konsistens kan hjälpa dig att lista ut vad som behöver göras.”

Flytningarna följer kvinnans menscykel så att sparsamma, rikliga, vattniga eller halkinga flytningar varierar beroende på cykeldag.

En regel är att om flytningarna plötsligt ändrar karaktär till något helt nytt är det en signal att hålla lite koll. Illaluktande, gröna, grå, eller tjockt gula eller kesoliknande flytningar hör inte till den normala variationen. Sök läkare eller barnmorska om du plötsligt känner att flytningarna känns fel!

När kvinnan blir äldre och närmar sig menopaus så sjunker hennes nivåer av östrogen vilket många kvinnor upptäcker när underlivet känns torrare, skörare och hon kanske drabbas av fler svampinfektioner eller samlagssmärta. Även för detta finns hjälp att få så dra dig aldrig för att söka gynekolog.

Även gravida kvinnor kan få ökade problem med underlivet, främst med svampinfektioner, säger Emma.

Ellen:

Men om man redan fått underlivsbesvär som svamp i underlivet, vad kan man själv göra för att få bukt med besvären?

Emma:

Vid svampinfektion kan man med fördel tvätta med någon form av olja, tex olivolja eller barnolja.
Vid klåda och sveda orsakad av svamp är bäst att köpa receptfria läkemedel mot svamp i underlivet. Om man trots denna behandling inte blir bra, bör man söka läkare för att få receptbelagda läkemedel.

Man kan även försöka att använda bomullsunderkläder som du dessutom kan tvätta i 60 grader!

Ellen

Ellen identifierade tidigt de vanliga förekommande mjölksyrabakterierna i en frisk, fertil kvinnas underliv.

Genom att tillföra naturliga mjölksyrabakterier i underlivet kan du hjälpa till att bibehålla ett normalt vaginalt pH-värde, så att de goda bakterierna skall kunna överleva och föröka sig.

Tillför mjölksyrabakterier

Naturliga mjölksyrabakterier kan tex tillföras med Ellens unika ”2 i 1” produkter, ellen® Probiotisk tampong samt ellen® probiotiska hormonfria intimkräm, som förutom tillförandet av goda bakterier även mjukgör sköra slemhinnor.

Ellen vill ge sitt varmaste tack till Emma Karling Widsell.

/Ellen