Bakteriell vaginos och slidkatarr

Vad är bakteriell vaginos?

Bakteriell vaginos innebär att de skyddande mjölksyrabakterierna har trängts undan eller blivit mindre effektiva och andra bakterier har ökat i antal.Det kan till exempel märkas i samband med mens eller efter oskyddat samlag och man kan få en känsla av att symptomen kommer och går. Det vanligaste symtomet vid bakteriell vaginos är en illaluktande flytning men en del kvinnor får inga symptom alls.

Orsaken till varför mjölksyrabakterierna trängs undan eller blir mindre effektiva är oklar och man vet inte vilken bakterie som orsakar bakteriell vaginos. Det är därför svårt att skydda sig mot det.

För mer information kring bakteriell vaginos kan du läsa vidare på 1177 Vårdguiden genom att klicka här.

Ellens probiotiska produkter hjälper till att återställa pH-värdet i underlivet. För mer information om våra produkter och återförsäljare klicka här.

 

När ska man söka vård?

Om man får en flytning som ändrar utseende och luktar illa, eller om man på annat sätt misstänker att man har bakteriell vaginos, ska man kontakta en vårdcentral eller gynekolog. Tidigare ansågs bakteriell vaginos som ett relativt ofarligt tillstånd och behandlades mest på grund av den besvärande lukten, men att ha bakteriell vaginos kan även innebära andra problem än dåligt lukt eftersom den ändrade bakteriesammansättningen försämrar slidans skydd mot infektioner och kan sprida sig till livmodern och äggstockarna.

Det kan finnas andra orsaker till illaluktande flytningar än bakteriell vaginos och därför är det viktigt att bli undersökt.

Behandling av bakteriell vaginos

Om läkaren bedömer att man ska behandlas för bakteriell vaginos får man antibiotika utskrivet. Det är vanligt att symtomen kommer tillbaka igen efter någon månad, då kan man behöva ta antibiotika igen. Vid en antibiotikabehandling mot en infektion dödas även de nyttiga mjölksyrabakterierna i slidan, vilket kan bidra till att pH-värdet ändras och du får en bakteriell obalans i underlivet.

Se därför till att komplettera med probiotika och mjölksyrabakterier vid en antibiotikabehandling! 

Ellen pH-kontroll

(5 st)

Köp Online

Ellen Probiotisk Tampong – Mini

(14 st)

Köp Online

Ellen Probiotisk Tampong – Normal

(12 st)

Köp Online

Ellen Probiotisk Tampong – Super

(8 st)

Köp Online

Ellen Probiotisk Utvärtes Intim crème

(15 ml)

Köp Online

Ellen Sport Tampong / Aqua Block

(8 st)

Köp Online

LN After Shave & Wax Gel

(30ml)

Köp Online

LN Intimate Cleansing Foam

(150 ml)

Köp Online

LN Intimate Deo

(50 ml)

Köp Online